Kæbeled
De to kæbeled fungerer sammen som om der kun var tale om et led. Underkæbens ledhoved er afrundet foroven og har opad forbindelse til en fordybning i kraniets underside, hvis munden er lukket, eller til et afrundet fremspring, hvis munden er åben.
Indeni leddet er der en bruskskive, der er helt afgørende for at leddet kan fungere normalt.
Af betydning for leddet bevægelser er bl.a.:
- kæbeleddets opbygning
- tyggemusklerne
- tændernes form og stilling
- nakkens led og muskler
Kæbeleddet tager først form i barnets 2. leveår, når barnet får tænder og ændrer sig igen, når tænderne falder ud hos gamle mennesker.
Du kan selv tjekke nakkens betydning ved at bide tænderne let sammen og bøje nakken bagover- så kan du mærke underkæben bevæger sig bagud og munden åbner sig lidt.
Hvis man har en skæv holdning, vil man automatisk dreje nakken så øjnene kommer i samme højde. Det vil belaste musklerne forskelligt på højre og venstre side og underkæben vil så blive forskudt ud til den ene side. Kæbeleddets bevægelser er også afhængige af om man ligger eller står.
Da mennesket er altædende er de mulige bevægelser:
- Underkæben kan hæves eller sænkes, som hos rovdyr
- Underkæben kan skydes frem eller tilbage, som hos gnavere
- Underkæben kan bevæges fra side til side, som hos drøvtyggere
- En kombination af ovennævnte bevægelser.
Det øverste af leddet, over bruskskiven, bruges til hængselbevægelser, den nederste til glidebevægelser.
Kæbeleddets lukkemuskler er langt stærkere end musklerne der åbner munden.
Normalt skal munden kunne åbne så højt, at der er plads til 3 fingre mellem fortænderne i over- og undermund. Underkæben skal kunne bevæges så langt frem at underkæbens fortænder kan røre forsiden af fortænderne i overmunden. Når man åbner munden, skal det ske uden at underkæben bevæger sig ud til den side og med åben mund skal underkæben kunne bevæge sig lige langt til højre og venstre.
Omkring kæbeleddet kan der være tale om:
- munden kan ikke åbnes højt nok
- munden åbner skævt
- kæben låser
- kæben klikker eller knaser
- smerte i den ene side af ansigtet, når kæben bevæges
- ømhed over kæbeled eller muskler
- man skærer tænder
- biddet passer ikke
Længere væk fra kæberne kan der være tale om:
- ømhed og spændinger i nakke og skulder
- hovedpine i tindingen, spændingshovedpine eller migræne
- smerter fra kæbe til nakke
- smerter eller kimen i øret
- problemer med holdning
- svimmelhed eller kvalme
- smerter i ryggen.
Problemer i kæbeleddet kan blandt meget andet skyldes sygdom i selve leddet, forkert bid, stress eller dårlige vaner med mund eller ansigtsmuskulatur. Overbelastning som ved et slag eller en piskesnert-skade (whiplash), hvor hovedet slynges først den ene vej og så, som en reaktion, den anden, ses ofte. Her skal kæbeleddene altså også undersøges- uanset om der er symptomer eller ej. Som altid bør en behandling, hvor det er muligt, rettes mod årsag og ikke symptom.
Tandlægen vil ofte være inde i billedet mens kiropraktoren kan tage sig af problemer i muskler og led i fx kæbe, nakke og ryg. Efter en akut overbelastning kan du bruge is- husk altid fx et viskestykke mellem hud og is.
Hold dig fra seje fødevarer og tyggegummi og lad være med at bide negle. Skær maden i mindre stykker og pas på stress. Du må ikke sove på maven- brug en hovedpude der gør det muligt, at hovedet ikke er drejet, når du sover. Lad være med at sidde med hånden under hovedet eller åbne munden for højt, når du gaber og pas på din holdning. Du må ikke få det til at sige “knæk” i kæben med vilje- det er meget vigtigt!
Man får lettest kæben i en normal afslappet stilling ved at gentage for sig selv: “Hold læberne sammen, men tænderne adskilte”. Hvis tungen hviler på bagsiden af fortænderne slapper kæbemusklerne af. Åbn munden halvt og prøv at åbne den yderligere, mens du med en hånd skubber op under kæben med lige så stor kraft – kæben bevæges altså ikke. Hold trykket ca. 10 sekunder og gentag gerne mange dagligt. Denne øvelse virker afslappende på musklerne der åbner munden.
Åbn munden halvt og prøv at lukke den mens du med en pegefinger på tværs over hagen hiver ned med lige så stor kraft- kæben bevæges altså ikke. Hold igen trykket ca. 10 sekunder og gentag gerne mange dagligt. Denne øvelse virker afslappende på lukkemusklerne.
Som næsten altid er der altså meget, du selv kan gøre for at forebygge eller hjælpe til, hvis du er under behandling.
Kæbeleddet sundhedsguiden.dk